Προώθηση Προϊόντων
 
Press Esc to close

Προηγούμενη σελίδα

Γενικά για τις πιστοποιήσεις (ISO)

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ακόμα και σε διεθνές επίπεδο η εφαρμογή συγκεκριμένων προδιαγραφών που στηρίζονται σε πρότυπα στο επίπεδο λειτουργίας μιας επιχείρησης .
Υπάρχουν πρότυπα που πιστοποιούν τις ελάχιστες προδιαγραφές για την λειτουργία της επιχείρησης και αυτά εκδίδονται είτε από τον διεθνή οργανισμό προτύπων ISO (International Standardization Organization), είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιμέρους εθνικούς φορείς προτύπων. Στην Ελλάδα τέτοιος φορέας είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης –ΕΛΟΤ που είναι υπεύθυνος για την έκδοση αλλά και την εναρμόνιση των προτύπων.
 

Πιστοποίηση

Μια επιχείρηση θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις αλλά και τις σχετικές προδιαγραφές. Δεν αρκεί όμως να τηρεί τα πρότυπα αλλά και να αποκτήσει ένα πιστοποιητικό γιατί : Αυτό είναι που την κατοχυρώνει αλλά και την ξεχωρίζει όχι μόνο μέσα στην κοινωνία αλλά και στις άλλες επιχειρήσεις, ό,τι δηλαδή τηρεί αποτελεσματικά όλες τις θεσπισμένες αλλά και διεθνώς αποδεκτές προδιαγραφές.

 

Φορείς Πιστοποίησης

Το πιστοποιητικό ενός προτύπου κάτω από το οποίο συμμορφώνεται μια επιχείρηση απονέμεται σε αυτήν έπειτα από επιθεώρησή της έτσι ώστε να αποδειχθεί ότι συμμορφώνεται με αυτό. Ο έλεγχος διενεργείται
αρχικά από ειδικά εξουσιοδοτημένους φορείς πιστοποίησης που έχουν αδειοδοτηθεί και επιθεωρηθεί τελικά από το κράτος.
Οι φορείς πιστοποίησης ενδέχεται να είναι άλλοι δημόσιοι οργανισμοί : όπως ο ΕΛΟΤ ή ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Έλεγχου Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕ-ΓΕΠ) ή ακόμα και ιδιωτικές εταιρείες.
Σήμερα στην χώρα μας υπάρχουν 35 φορείς πιστοποίησης πολλοί από τους οποίους είναι ιδιωτικές εταιρείες που αντιπροσωπεύουν δημόσιους οργανισμούς αλλά και οργανισμούς του εξωτερικού όπως οι TUV (Γερμάνια) Lloyds (Αγγλία), SGS (Ελβετία),ABS (Αμερική).
 

Προϊόντα

Πρέπει να τονιστεί ότι τα συστήματα, καθώς και τα πιστοποιητικά τους, δηλώνουν την σωστή λειτουργία μιας επιχείρησης βάσει των αρχών της ποιότητας περιβάλλοντος και όχι βάση των παραγόμενων προϊόντων . Π.χ. μια επιχείρηση έχει τα εξής πρότυπα λειτουργίας:
 

Πρότυπα


Το ISO 9001-2000 , αφορά το πόσο οργανωμένα λειτουργεί μια επιχείρηση ,πετυχαίνοντας έτσι ένα ελάχιστο και δεδομένο επίπεδο πιστοποίησης.
 

Το ISO 14001 ή ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός ΕMAS , εξασφαλίζει ότι μια επιχείρηση κατά την λειτουργία της δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
 

Τα πρότυπα AGRO 2-1 και 2-2 (Ελληνικά πρότυπα) η EUREPGAP (Ευρωπαϊκό πρότυπο) που αφορούν την ολοκληρωμένη διαχείριση στην γεωργική παραγωγή ,την ποιότητα περιβάλλοντος άλλα και την υγιεινή ασφάλεια. Όλα τα πρότυπα παρέχουν προδιαγραφές καθώς και τον τρόπο που λειτουργεί μια επιχείρηση ώστε να διασφαλίζεται η σωστή διαχείριση της ποιότητας αλλά και του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και η τήρηση της σχετικής νομοθεσίας. Πολλές επιχειρήσεις ενδέχεται να τηρούν ως τώρα κάποιες ή όλες τις προδιαγραφές αλλά τα πρότυπα αυτά θέτουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του εκάστοτε θέματος.
 

Το HACCP ή το ISO 22001,  αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και υποχρεώνονται να το εφαρμόζουν όλοι όσοι συμμετέχουν στην αλυσίδα του τροφίμου (Παραγωγοί, Έμποροι, Μεταφορείς ,Εστιατόρια κ.α.)
 

Το ISO 22000 είναι η πλέον αναγνωρισμένη και ολοκληρωμένη λύση στον χώρο των τροφίμων και των προϊόντων τους. Πρόκειται για ένα Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας και Υγιεινής Προϊόντων που περιλαμβάνει την έννοια του HACCP (Hazard Analysis & Critical Control Points), την ιχνηλασιμότητα (agropath) και την εφαρμογή της σχετικής με το κάθε είδος τροφίμου νομοθεσία, ενώ ο τρόπος σχεδίασής του, το καθιστά συμβατό με άλλα πρότυπα συστημάτων διαχείρισης όπως τα ISO 9001, και ISO 14001, ώστε να είναι δυνατή η ενοποίηση διαφορετικών συστημάτων διαχείρισης σε ένα ενιαίο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης.
Στοχεύει, μέσω της αναγνώρισης, αξιολόγησης και ανάλυσης όλων των σταδίων της διαδικασίας παραγωγής, στον αποτελεσματικό έλεγχο και πρόληψη όλων των πιθανών κινδύνων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή να μειωθεί σε αποδεκτά επίπεδα η παρουσία τους. Το ISO 22000 είναι ένα πρότυπο που δρα προληπτικά και δεν εξετάζει ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά εστιάζει στην ασφάλεια των τροφίμων και προϊόντων.
Η εφαρμογή του ISO 22000 γίνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με την αλυσίδα τροφίμων: Από τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή ζωοτροφών, τροφίμων, τη μεταποίηση, την αποθήκευση, τη μεταφορά, τη διανομή, τη λιανική πώληση και τη διάθεση τροφίμων στον καταναλωτή, καθώς και σε επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ή προμηθεύουν με εξοπλισμό, υλικά συσκευασίας, υλικά καθαρισμού και απολύμανσης, κ.τ.λ. τις επιχειρήσεις τροφίμων.
 

 
Τα AGRO 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, αλλά και το πρότυπο ΑGRO 3.5, περιγράφουν απαιτήσεις σχετικά με:
  • Agro 3.1: Αφορά τις προδιαγραφές για την παραγωγή ζωοτροφών χοιροτροφίας.
  • Agro 3.2: Αφορά τις προδιαγραφές για την εκτροφή των χοίρων.
  • Agro 3.3: Αφορά τη σφαγή των χοίρων.
  • Agro 3.4: Αναφέρεται στον τεμαχισμό, την επεξεργασία αλλά και την συσκευασία του χοιρινού κρέατος.
  • Agro 3.5: τα σημεία λιανικής πώλησης χοιρινού κρέατος.
Αυτά τα πρότυπα διασφαλίζουν την ευζωία των ζώων, την προστασία των κτηνοτρόφων, των καταναλωτών καθώς επίσης και του περιβάλλοντος.

AGRO 4 - 1: εξασφαλίζει το σύστημα διαχείρισης που ασχολείται με την διασφάλιση της ποιότητας που πρέπει να έχουν τα προϊόντα Ιχθυοκαλλιέργειας, τις προδιαγραφές παραγωγής και τον ποιοτικό έλεγχο προϊόντος.
AGRO 4 - 2: εξασφαλίζει τις σωστές προδιαγραφές λειτουργίας των εγκαταστάσεων συσκευασίας των ιχθυοκαλλιεργειών.
Με τα πρότυπα AGRO 4 - 1 και AGRO 4 -2 οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας αναπτύσσουν ένα σύστημα διαχείρισης που διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας ενισχύοντας έτσι δυναμικά τα προϊόντα τους.
 

AGRO 6: σύστημα διαχείρισης για τη διασφάλιση Ποιότητας προϊόντων σπογαλλιείας και σπογγοκαλλιέργειας.
 

Το AGRO 7 αναφέρεται στις απαιτήσεις που χρειάζεται να ακολουθήσει κάθε επιχείρηση που εμπλέκεται στην παραγωγή ζωοτροφών, στην εκτροφή ζώων, πουλερικών και ιχθύων, στην παραγωγή και διάθεση τους στην αγορά.
Ειδικότερα, απαρτίζεται από επιμέρους κεφάλαια τα οποία θέτουν συγκεκριμένες απαιτήσεις ανά κατηγορία προϊόντων σε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής τους για:
Την παραγωγή ζωοτροφών, για την εκτροφή ζώων γαλακτοπαραγωγής ή κρεατοπαραγωγής, αλλά και για την εκτροφή πουλερικών κρεατοπαραγωγής ή ωοπαραγωγής η ακόμα και την εκτροφή των ιχθύων . Επίσης αναφέρεται στην επεξεργασία, συσκευασία αλλά και την εμπορία γάλακτος . Αναφέρεται στην σφαγή ζώων και πουλερικών αλλά και στη τυποποίηση και την συσκευασία κρέατος, αυγών και ιχθύων και τέλος στα σημεία πώλησης κρέατος.
 
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ
Συσκευασία των 200 γραμμαρίων με κατεψυγμένα φιλέτα σαλιγκαριών (το είδος Helix aspersa). Φρέσκες γεύσεις για αμέτρητου ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΣΕ ΛΑΔΙ
Ανοίγοντας το καπάκι του βάζου που περιέχει τα καπνιστά φιλέτα σαλιγκαριών, αναδύεται μια εξαιρετική και φρουτώδης αρωμ ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΜΕ ΚΕΛΥΦΟΣ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ
Συσκευασία των 500 γραμμαρίων με κατεψυγμένα σαλιγκάρια με κέλυφος (το είδος Helix aspersa). Φρέσκες γεύσεις για αμέτρη ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΣΕ ΛΑΔΙ
Συσκευασία των 200 γραμμαρίων με φυσικά φιλέτα σαλιγκαριών (το είδος Helix aspersa) σε λάδι και ξύδι, έτοιμα για σερβίρ ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ
Ανοίγοντας το καπάκι του βάζου που περιέχει τα καπνιστά φιλέτα σαλιγκαριών, αναδύεται μια εξαιρετική και φρουτώδης αρωμ ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ
Συσκευασία των 200 γραμμαρίων με φυσικά φιλέτα σαλιγκαριών (το είδος Helix aspersa) σε λάδι και ξύδι, μπαχαρικά και βότ ...
 
Want NewsLetter? - Συμπληρώστε το email σας   Προσθήκη  


Agropath Agropath-Agromatch-Agroland Agrohunter QrCode
       

Agrohunter © 2014 - 2017
 
Επιστροφή στην κορυφή