Προώθηση Προϊόντων
 
Press Esc to close

Προηγούμενη σελίδα

Βιολογικά Προϊόντα

Όλο και περισσότερο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, γίνεται λόγος για βιολογικά προϊόντα. Σε αυτό συμβάλλει και η ενημέρωση από τον επιστημονικό κόσμο ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν αρκετά οφέλη για τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον.
 

Γενικά

Ως βιολογικά εννοούμε τα προϊόντα εκείνα που προκύπτουν από την καλλιέργεια της γης μόνο με φυσικές διεργασίες χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα και παρασιτοκτόνα. Οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη υγιεινή διατροφή του ανθρώπου, έτσι οποιεσδήποτε ασθένειες στα φυτά και τα όποια προβλήματα με το έδαφος αντιμετωπίζονται με φυσικές μεθόδους (με φυτά ή είδη ζώων που είναι ανθεκτικά σε ασθένειες και είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή παραγωγής).
 
Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν περίπου 30% λιγότερο νερό σε σχέση με τα τρόφιμα που καταναλώνονται και, με βάση τον τρόπο παραγωγής τους, τα ποσοστά τους σε βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα και πρωτεΐνες είναι μεγαλύτερα.
 
Για να θεωρείται ένα προϊόν βιολογικό θα πρέπει να προκύπτει από βιολογική καλλιέργεια τουλάχιστον τριετίας και να υπάρχει στη συσκευασία του το ειδικό σήμα με τον οργανισμό που το πιστοποίησε και τον κωδικό πιστοποίησής του. Απαγορεύεται η χρήση οποιωνδήποτε γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ή υλικών κατά τη διαδικασία παραγωγής. Οι αυστηροί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εξασφαλίζουν ότι η παραγωγή βιολογικών προϊόντων είναι φιλική προς το φυσικό περιβάλλον, τα ζώα αλλά και την υγιεία των καταναλωτών. Ο κανονισμός 2092/91 της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέχει όλες τις αρχές που αναφέρονται στη βιολογική γεωργία. Στον τομέα της βιολογικής κτηνοτροφίας, τα ζώα θα πρέπει να τρέφονται με βιολογικές τροφές και μέσα σε καθορισμένα περιβάλλοντα έτσι ώστε το προϊόν που παράγεται να θεωρείται βιολογικό. Επιπρόσθετα, υπάρχουν προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούνται ώστε ένα προϊόν να είναι βιολογικό σε όλα τα στάδια παραγωγής και καλλιέργειας αλλά και στα στάδια μεταποίησης και τυποποίησης και να υπάρχει έλεγχος όλων αυτών των διαδικασιών.
 
Στην Ελλάδα, υπάρχει ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια στις βιολογικές καλλιέργειες αλλά και στη ζήτηση που παρουσιάζεται από πλευράς καταναλωτών. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη λειτουργούν λαϊκές αγορές όπου πωλούνται μόνο βιολογικά προϊόντα. Σιγά σιγά ξεκινούν και ανοίγουν αρκετά καταστήματα με βιολογικά προϊόντα αφού οι καταναλωτές εκφράζουν αυξανόμενη ζήτηση σε τέτοια προϊόντα βασισμένοι στην ενημέρωση για τη μεγαλύτερη διατροφική τους αξία. Μέσα σε σούπερμαρκετ ανά την Ελλάδα βλέπουμε χώρους που έχουν βιολογικά προϊόντα. Στον τομέα των εξαγωγών βιολογικών προϊόντων, το Ελληνικό ελαιόλαδο εξάγεται σε αρκετές χώρες του κόσμου. Γίνονται σημαντικές προσπάθειες για προώθηση Ελληνικών βιολογικών στο εξωτερικό με τη συμβολή των αυστηρών ελέγχων για διατήρηση της ποιότητας και ελέγχων για πιστοποίηση.
 
Bio-Organic
 

Πλεονεκτήματα

Σήμερα τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να εγγυηθούν αυθεντική γεύση και ποιότητα. Ικανοποιούν τον άνθρωπο που θέλει να τρέφεται υγιεινά και πλέον όλο και περισσότεροι στρέφονται σε αυτά κυρίως γιατί:

  • Εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής λόγω του ότι από την καλλιέργεια τους απουσιάζουν λιπάσματα φυτοφάρμακα ορμόνες αλλά και άλλες χημικές ουσίες.
  • Παρέχουν ασπίδα προστασίας στους καταναλωτές μιας και η ποιότητα τους πιστοποιείται από αρμόδιους φορείς.
  • Διατηρούν τη γεύση και το άρωμα καθώς και τα θρεπτικά συστατικά τους.
  • Και τέλος σέβονται το περιβάλλον σε όλη τη διαδικασία παραγωγής τους.
Η  αξιοπιστία τους στηρίζεται σε ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου κατά το οποίο κάθε βιοκαλλιεργητής ελέγχεται σε όλα τα στάδια παραγωγής έως και τη διάθεση του τελικού προϊόντος στον καταναλωτή. Οι γεωπόνοι ελέγχουν τα κτήματα του παραγωγού παίρνοντας ειδικές αναλύσεις κατά την διάρκεια της καλλιέργειας, της συγκομιδής αλλά και της τυποποίησης, διαβεβαιώνοντας ότι τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες. Επίσης υπάρχουν ανεξάρτητοι, αλλά διαπιστευμένοι, φορείς από το κράτος που ελέγχουν όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας και της μεταποίησης των προϊόντων αυτών έτσι ώστε να πιστοποιήσουν με σφραγίδα ότι το κάθε προϊόν είναι βιολογικό. Υπάρχει επίσης απαίτηση ο συσκευαστής αλλά και ο πωλητής λιανικής να είναι πιστοποιημένοι αντίστοιχα έτσι ώστε να μπορούν να μεταποιούν με τη σειρά τους προϊόντα σε ‘χύμα’ μορφή. Όλοι οι έλεγχοι αυτοί εγγυώνται στους καταναλωτές ότι τα προϊόντα που θα αγοράσουν είναι απολύτως Βιολογικά, εφ’όσον είναι από πιστοποιημένους φορείς.
 

Μειονεκτήματα

Οι βιολογικές καλλιέργειες αποτελούν έναν πρόσφατο κλάδο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ειδικά στη χώρα μας, και αυτό είναι ένα εξ ορισμού μειονέκτημα αφού υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, κατάρτισης και συντονισμού στα στάδια της παραγωγής. Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι η μικρότερη ποσότητα (σε ποσοστιαίες μονάδες) που παράγεται σε σχέση με τα (συμβατικά) τρόφιμα που κυκλοφορούν αφού μια βιολογική καλλιέργεια, και οι συγκεκριμένοι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, χρειάζεται περισσότερο χρόνο και δουλειά για να φτάσει στο σημείο παραγωγής σε συνάρτηση με τους συνεχόμενους και αυστηρούς ελέγχους για τη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα βιολογικά προϊόντα που παράγονται να είναι ακριβότερα από τα συμβατικά όταν φτάνουν στα ράφια ή στα χέρια των καταναλωτών.
 

Στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (2012) του FiBL & IFOAM (International Federation of Organic Agricultural Movements), στον κόσμο υπάρχουν 37,5 εκατομμύρια εκτάρια αγροτικής γης που εκμεταλλεύεται για βιολογικά προϊόντα από 1,9 εκατομμύρια παραγωγούς σε σύνολο 162 χωρών με επίσημα στοιχεία. Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικής αγροτικής γης είναι η Ωκεανία (32% του συνολικού ποσοστού), η Ευρώπη (30%) και η Λατινική Αμερική (18%). Οι χώρες που προπορεύονται σε βιολογικά καλλιεργήσιμη γη είναι η Αυστραλία, η Αργεντινή και οι Η.Π.Α. Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών που ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργιες είναι η Ινδία, η Ουγκάντα και το Μεξικό. Το κρατίδιο του Μπουτάν στα Ιμαλάια είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που παράγει εξ ολοκλήρου βιολογικά προϊόντα.
 
Στην Ευρώπη, το 5,4 % της γεωργικής γης εκμεταλλεύεται για βιολογικές καλλιέργειες. Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκτάσεις για βιολογικές καλλιέργειες είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία. Υπάρχουν αρκετές χώρες με παραπάνω από 10 % βιολογικά καλλιεργήσιμη γη όπως το Λιχτενστάιν, η Αυστρία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Ελβετία, η Τσεχία και η Λετονία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει ποια προϊόντα πρέπει να θεωρούνται βιολογικά με βάση κοινά κριτήρια για όλες τα κράτη-μέλη, αν και κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να θεσπίζει δική της νομοθεσία όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση. Ένα προϊόν για να θεωρείται βιολογικό, πρέπει να έχει τη σχετική ένδειξη που πιστοποιεί ότι ακολούθησε βιολογικό τρόπο παραγωγής σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανονισμούς (ΕΚ) 834/2007, 889/2008 και (ΕΕ) 271/2010 που αφορούν προϊόντα αγροτικής καλλιέργειας, ιχθυοκαλλιέργειας και κτηνοτροφίας.
 
Στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 460.000 εκτάρια που χρησιμοποιούνται για βιολογικές καλλιέργειες και περίπου 22.000 παραγωγοί ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργειες στον ελλαδικό χώρο. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται διάφοροι φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Κυριότερα προϊόντα όσον αφορά τη βιολογική γεωργία στην Ελλάδα αποτελούν η ελιά και τα δημητριακά, βιολογικά λαχανικά όπως οι ντομάτες και τα αγγούρια, βιολογικά φρούτα όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα, αβγά και κρέας αν και υπάρχει πλειάδα προϊόντων που καλλιεργούνται ανά νομούς της ελληνικής επικράτειας.
 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

 
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΣΕ ΛΑΔΙ
Συσκευασία των 200 γραμμαρίων με φυσικά φιλέτα σαλιγκαριών (το είδος Helix aspersa) σε λάδι και ξύδι, έτοιμα για σερβίρ ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ
Ανοίγοντας το καπάκι του βάζου που περιέχει τα καπνιστά φιλέτα σαλιγκαριών, αναδύεται μια εξαιρετική και φρουτώδης αρωμ ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΣΕ ΛΑΔΙ
Ανοίγοντας το καπάκι του βάζου που περιέχει τα καπνιστά φιλέτα σαλιγκαριών, αναδύεται μια εξαιρετική και φρουτώδης αρωμ ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΜΕ ΚΕΛΥΦΟΣ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ
Συσκευασία των 500 γραμμαρίων με κατεψυγμένα σαλιγκάρια με κέλυφος (το είδος Helix aspersa). Φρέσκες γεύσεις για αμέτρη ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ
Συσκευασία των 200 γραμμαρίων με φυσικά φιλέτα σαλιγκαριών (το είδος Helix aspersa) σε λάδι και ξύδι, μπαχαρικά και βότ ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ
Συσκευασία των 200 γραμμαρίων με κατεψυγμένα φιλέτα σαλιγκαριών (το είδος Helix aspersa). Φρέσκες γεύσεις για αμέτρητου ...
 
Want NewsLetter? - Συμπληρώστε το email σας   Προσθήκη  


Agropath Agropath-Agromatch-Agroland Agrohunter QrCode
       

Agrohunter © 2014 - 2022
 
Επιστροφή στην κορυφή