Προώθηση Προϊόντων
 
Press Esc to close

Προηγούμενη σελίδα

H Ιστορία των Αγροτικών προϊόντων

Σύγκριση στις καλλιέργειες επί σειρά ετών, έτσι όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στην ιστορία μας.

 agroHistory χθές σήμερα αύριο
Γεωργία

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνώσεις μας η γεωργία πρωτοεμφανίστηκε στη Νεολιθική Εποχή (10.000 με 3.000 π.Χ). Ο άνθρωπος καλλιεργούσε τη γη με απλά εργαλεία ξύλινα με ή χωρίς λίθινη άκρη. Όλες οι εργασίες γίνονταν με τη χρήση της μυϊκής του δύναμης. Η γεωργία αποτελούσε εναλλακτικό τρόπο παραγωγής (τροφής και γενικά προϊόντων απαραίτητων για την επιβίωση) από το κυνήγι. Όταν άρχισε να αναπτύσσεται η κτηνοτροφία και η κατασκευή μεταλλικών εργαλείων εμφανίστηκε και η καλλιέργεια με αλέτρι.

Στη δουλοκτητική κοινωνία και αργότερα στη φεουδαρχική αυτή η καλλιέργεια ήταν το βασικό είδος παραγωγής. Στο διάστημα αυτό η αγρανάπαυση γίνεται σε μεγάλα διαστήματα και χωρίς όργωμα. Επίσης το εκχέρσωμα γίνεται με φωτιά και υλοτόμηση. Στη φεουδαρχική κοινωνία άρχισε να διαδίδεται και το σύστημα αγρανάπαυσης με όργωμα.

Με την εμφάνιση της βιομηχανίας και την αύξηση των πληθυσμών των πόλεων άρχισε να αυξάνεται η ζήτηση γεωργικών προϊόντων. Στα μέσα του 19ου αιώνα γίνονται οι πρώτες προσπάθειες χρήσης ατμοκίνητου κινητήρα για το όργωμα. Στις αρχές του 20ου αιώνα άρχισαν να χρησιμοποιούνται τρακτέρ με κινητήρες εσωτερικής καύσης.


Με την ανάπτυξη της χημικής βιομηχανίας αρχίζει να διαδίδεται η χρήση χημικών λιπασμάτων και φαρμάκων για την καταπολέμηση των γεωργικών παρασίτων, των ασθενειών των φυτών και άλλων αναγκών (όπως η "συγκράτηση" των καρπών στα δένδρα μέχρι τη συγκομιδή).
Καθώς τα περισσότερα προϊόντα της γεωργικής παραγωγής είναι ευπαθή η αποθήκευσή τους αποτελούσε πάντα το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το πρόβλημα μειώθηκε αρκετά με την εμφάνιση των μεθόδων και χώρων κατάψυξης.

Η παραγωγή και η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων αυξάνει συνεχώς σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. Στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί μια πολύ απότομη αύξηση στην κατανάλωση προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας.

Πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η βιολογική καλλιέργεια βρίσκεται αυτό το καιρό σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο: Παρόλη την ανάπτυξη της αγοράς βιολογικών προϊόντων την τελευταία δεκαετία, το μέλλον των μικρών και αυτόνομων αγροτών (βιολογικών ή μη) βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι δομές υποστήριξης των μικρών αγροτών έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Αντίθετα υποστηρίζονται συστήματα παραγωγής μεγάλου αριθμού προϊόντων, μέσα από μεγάλες εκτάσεις ή/και εργοστασιακή γεωργική ή κτηνοτροφική παραγωγή. Αυτό που ξέρουμε σήμερα ως «βιολογική καλλιέργεια» μπορεί να αλλάξει δραματικά μέσα στα επόμενα χρόνια.  Το αναγνωρίζουν όλοι σήμερα, ανεξαρτήτως τι πράττουν, τι πολιτικές και συμφέροντα ακολουθούν.
 


Κτηνοτροφία  /  Πτηνοτροφία  Η κτηνοτροφία είναι γνωστή σαν δραστηριότητα του ανθρώπου από τη Νεολιθική Εποχή, με κέντρο ανάπτυξης τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.
Η ανάπτυξή της τοποθετείται στην εποχή που άρχισε να αναπτύσσεται και η γεωργία. Έτσι η πρωτόγονη κοινωνία χωρίστηκε σε δύο βασικές ομάδες: τους καθαρά γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Οι γεωργοί έμεναν συνήθως σ' ένα τόπο, ενώ οι κτηνοτρόφοι ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν στα μέρη που είχε χορτάρι. Ο τρόπος αυτός της κτηνοτροφίας λέγεται νομαδικός και παρατηρείται στις χώρες που δεν έχουν όλη την εποχή χορτάρι. Ο τρόπος αυτός, παρόλο που είναι τόσο παλιός, είναι ακόμη πολύ συνηθισμένος και πολύ διαδομένος σε πολλές χώρες.
 Στην Ελλάδα, ο τρόπος αυτός της κτηνοτροφίας αφορά την εκτροφή των προβάτων και των κατσικιών και μπορούμε να πούμε ότι είναι ακόμη πολύ διαδομένος. Σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα σε μερικές αφρικανικές, η νομαδική κτηνοτροφία γίνεται με μεγάλα ζώα, όπως είναι τα βόδια, τα ζέμπου κ.ά. Σε μερικές ασιατικές χώρες, και κυρίως στις χώρες που βρίσκονται στα βορειοδυτικά της Ασίας, είναι διαδομένη ακόμη και σήμερα η νομαδική κτηνοτροφία, αλλά αυτή που αφορά στην εκτροφή των καμηλών. Στα βόρεια της Ασίας και της Ευρώπης, οι Λάπωνες κι οι Εσκιμώοι ασχολούνται με τη νομαδική εκτροφή των ταράνδων. Αντίθετα στη Λατινική Αμερική, ήταν από τα πολύ παλιά χρόνια γνωστή η νομαδική εκτροφή των λάμα. Σήμερα, σε μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής ασχολούνται με τη νομαδική εκτροφή των βοδιών.
Σήμερα, η σταβλισμένη κτηνοτροφία αναπτύσσεται και η νομαδική εγκαταλείπεται. Αυτό συμβαίνει λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η νομαδική κτηνοτροφία. Η εκτροφή πλέον γίνεται σε στάβλους και σύγχρονες μονάδες και αποφεύγονται έτσι οι μετακινήσεις ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Γίνεται έλεγχος των τροφών, έτσι ώστε να έχουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και εξετάζεται η υγεία τους από κτηνιάτρους. Επειδή τα κέντρα εκτροφής βρίσκονται κοντά σχετικά σε μεγάλες πόλεις (σε αντίθεση με τη νομαδική), η μεταφορά των προϊόντων στην αγορά γίνεται ευκολότερη και η διάθεση τους άμεση. Και στην κτηνοτροφία (όπως στη γεωργία) παρόλο που υπάρχει μείωση των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτήν, η παραγωγή αυξάνεται. Ο λόγος είναι τα μηχανικά μέσα που χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν την παραγωγή, μειώνοντας το χρόνο που απαιτείται για τη φροντίδα των ζώων.
 Είναι ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε τις παραγωγικές και εμπορικές δομές των πάσης φύσεως ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Η ποιοτική βελτίωση και η ανάπτυξη υποδομής των βοσκοτόπων αποτελούν επίσης παραμέτρους που θα επηρεάσουν άμεσα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων. Η εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης των βοσκοτόπων, εφόσον εφαρμοσθεί,  θα συμβάλλει στη διατήρηση και στην ανάκτηση της αειφορίας τους και ως εκ τούτου στην καλύτερη αξιοποίησή τους από τους κτηνοτρόφους.
Οι φυσικοί βοσκότοποι αποτελούσαν και αποτελούν την κύρια οικονομική πηγή διατροφής για την αιγοπροβατοτροφία και την εκτατική βοοτροφία μας. Να εγκαταλείψουμε τη χρήση ζωοτροφών και να στραφούμε στην καλλιέργεια ψυχανθών χονδροειδών αλλά με μορφή ενσιρωμάτων και μάλιστα με το σύστημα της αμειψισποράς, ώστε να έχουμε δύο παραγωγές χειμώνα και καλοκαίρι.
Αλιεία

Είναι μια πανάρχαια πρακτική που χρονολογείται τουλάχιστον από την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή. Αρχαιολογικά ευρήματα κοχυλιών και υπολειμμάτων από ψαροκόκαλα, καθώς και σχετικές βραχογραφίες σε σπήλαια δείχνουν ότι τα αλιεύματα αποτελούσαν σημαντική σε ποσότητα πηγή τροφής, αλλά και είδος ανταλλαγής για τους ανθρώπους της περιόδου. Μάλιστα, ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπινων φυλών της εποχής ζούσαν μια νομαδική ζωή κυνηγών υπήρχαν φυλές με σχετικά μόνιμη εγκατάσταση, που σχετίζονταν με μια σχετικά σταθερή κύρια πηγή αλιευμάτων που παρείχαν την κύρια πηγή τροφής των αλιευτικών αυτών φυλών. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν την περίσσεια αλιευμάτων και κοχύλιων για ανταλλαγές με άλλα προϊόντα με άλλες φυλές με τις οποίες είχαν επαφή και δεν διέθεταν αυτά τα είδη.

Μαρτυρίες σε χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα, αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες απολάμβαναν τα ψάρια και τα συμπεριλάμβαναν στα πιο ποιοτικά πιάτα τους. Ο Όμηρος αναφέρει τα ψάρια σαν εξαιρετικά ποιοτική τροφή, ενώ ο Πλούταρχος στα κείμενά του καταγράφει συμβουλές προς τους ψαράδες.

Αν και η συμβολή της αλιείας στην εθνική οικονομία θεωρείται σχετικά μικρή, η αλιεία συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνική και οικονομική συνοχή πολλών κοινοτήτων της χώρας αφού παρέχει εργασία κυρίως σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους.

Παράλληλα, από τα ιχθυοτροφεία προέρχεται περισσότερο από το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής ψαριών. Με ετήσιο ποσοστό αύξησης περίπου 10% η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους βιομηχανικούς τομείς της Ελλάδας. Αυτή η επιτυχία βασίζεται εν μέρει στις φυσικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα: ήπιο κλίμα, καθαρά ύδατα, περίπου 3.000 νησιά, και μεγάλη ακτογραμμή.

Η χωρά μας παράγει το 60% της συνολικής παραγωγής σε συναγρίδα και λαβράκι που εκτρέφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν τη μισή από την παγκόσμια παραγωγή.

Η Ελλάδα εξάγει κυρίως φρέσκα, κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά, και λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα. Τα μύδια (Mytilus SSP, Perna SSP) είναι στην κορυφή του καταλόγου των εξαγωγών των ιχθυηρών. Στη δεύτερη θέση είναι η συναγρίδα (Dentex dentex, Pagellus SSP), φρέσκια ή κατεψυγμένη, και στην τρίτη θέση είναι το λαβράκι (Dicentrarchus labrax), φρέσκο ή κατεψυγμένο.

Ο κλάδος της κονσερβοποιίας ψαριών εξάγει περισσότερο από 1.600 τον. προϊόντων ετησίως, κυρίως μύδια και μαλάκια. Τα περισσότερα από αυτά πάνε στη Γαλλία, στην Αλβανία, στη Γερμανία και στην Ιταλία.

Μια μηχανότρατα βυθού διασχίζει την Μεσόγειο και τον Ατλαντικό και φτάνει στις ακτές της Σενεγάλης. Εκεί βρίσκεται ένα από τα πιο πλούσια θαλάσσια οικοσυστήματα του κόσμου. Ή μάλλον βρισκόταν πριν λίγα χρόνια… μετά την υπεραλίευση  των τελευταίων ετών.Η μηχανότρατα ξεκινά το ψάρεμα με κριτήριο την αύξηση των κερδών. Ψαρεύει δίχως αύριο, χωρίς να σκέπτεται την ανάγκη αναπαραγωγής του ζωικού πλούτου, ούτε τη βιωσιμότητά του. Σαν αποτέλεσμα μόνο το 20% των αλιευμάτων είναι κατάλληλα για εμπορική χρήση. Το υπόλοιπο 80% πέφτει, ανεκμετάλλευτο και σκοτωμένο, ξανά στη Θάλασσα. Γι’ αυτό και  τα αποθέματα των ψαριών παγκοσμίως έχουν μειωθεί δραματικά.

Η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων γίνεται διαρκώς περισσότερο αισθητή γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση καταφυγίων αλιευμάτων παντού. Πρέπει να υπάρξει δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών και μάλιστα άμεσα, για το καλό της αλιείας αλλά και του εναλλακτικού και ποιοτικού τουρισμού. Να υπάρχει στενή και αδιάκοπη επιστημονική παρακολούθηση των αλιευτικών αποθεμάτων, ώστε να καθοδηγούνται σωστά οι ψαράδες και να ψαρεύουν το παραγωγικό πλεόνασμα που τα αποθέματα αυτά παράγουν, χωρίς να εξοντώνουν τους ιχθυοπληθυσμούς με υπεραλίευση.

Όπου υπάρχουν ζώνες προστασίας και βεβαίως αυστηροί έλεγχοι έχουμε αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό και το μέγεθος των ψαριών και εισρέουν στα ταμεία του Κράτους αρκετά χρήματα από τη θαλάσσια αλιεία και τον εναλλακτικό τουρισμό.

 
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΣΕ ΛΑΔΙ
Συσκευασία των 200 γραμμαρίων με φυσικά φιλέτα σαλιγκαριών (το είδος Helix aspersa) σε λάδι και ξύδι, έτοιμα για σερβίρ ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ
Ανοίγοντας το καπάκι του βάζου που περιέχει τα καπνιστά φιλέτα σαλιγκαριών, αναδύεται μια εξαιρετική και φρουτώδης αρωμ ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ
Συσκευασία των 200 γραμμαρίων με φυσικά φιλέτα σαλιγκαριών (το είδος Helix aspersa) σε λάδι και ξύδι, μπαχαρικά και βότ ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ
Συσκευασία των 200 γραμμαρίων με κατεψυγμένα φιλέτα σαλιγκαριών (το είδος Helix aspersa). Φρέσκες γεύσεις για αμέτρητου ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΜΕ ΚΕΛΥΦΟΣ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ
Συσκευασία των 500 γραμμαρίων με κατεψυγμένα σαλιγκάρια με κέλυφος (το είδος Helix aspersa). Φρέσκες γεύσεις για αμέτρη ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΣΕ ΛΑΔΙ
Ανοίγοντας το καπάκι του βάζου που περιέχει τα καπνιστά φιλέτα σαλιγκαριών, αναδύεται μια εξαιρετική και φρουτώδης αρωμ ...
 
Want NewsLetter? - Συμπληρώστε το email σας   Προσθήκη  


Agropath Agropath-Agromatch-Agroland Agrohunter QrCode
       

Agrohunter © 2014 - 2017
 
Επιστροφή στην κορυφή